söndag 8 november 2009

Fars DagIdag har vi firat Fars dag med god middag och kladdkaka. Vi hade lagat ädelostfyllt kalkonbröst med råstekt potatis och morötter. Jag känner att jag måste lägga ut en del favoritrecept på hemsidan, recept på egenodlade/uppfödda råvaror. Det finns så mycket gott man kan göra. Snart har vi chili i allt också, jag har torkat en hel del och förvarar i glasburkar. Enkelt att bara ta några bitar, in i morteln och så har man sitt eget goda pulver. Passar till det mesta, barnen tycker att köttfärssåsen är mycket godare med chili.
Snart börjar jag slakta av ungtupparna. De är så fina, några får nya flockar att vaka över men de flesta hamnar i grytan. Jag har inte klart med genbankkontraktet ännu så det känns inte rätt att sälja vidare utan intyg. Ska fixa det snart!
Efter många våndor och grubblerier hit och dit tror jag att jag kommit fram till ett beslut angående gässen. Det känns som om de tillför minst, visst är bevarandet en viktig del men jag tycker att jag redan gör ett jättejobb med flera av våra mest hotade raser. Klövsjöfåren, myskankorna och mellerudskaninerna som alla tillhör de mest hotade i sin grupp. Kravet är att någon som verkligen har intresse och fortsätter genbankarbetet med dem, tar över hela flocken. De får inte falla utanför genbanken.
I helgen har jag städat kaninburar och flyttat om lite. Under veckan måste jag byta nät på några fack inne i lagår´n då några nya mellerudshonor kommer till helgen. Jag har fortfarande två syskon gotlänningar som jag önskar skulle få bidra med sina gener inom genbanken. Båda föräldrarna är mycket värdefulla. Honan blue and white (otter) och hanen blåbrokig.
Kan inte behålla dem över vintern så jag hoppas att någon behöver dem.
Imorgon måndag - ny vecka med arbete, skola och träningar. Vi ser fram emot nästa helg då vi åker på hockey i Skellefteå. Skellefteå - Brynäs.
Ha det bra alla

3 kommentarer:

 1. Så fin tupp!!och så fint det ser ut med chili.

  SvaraRadera
 2. Ja jag är så nöjd med blommehönsen. Många har tofs, även tuppen på bilden.
  Chili blir som ett gigt när man börjat använda den. Olika sorter till olika användningsområden. Måste prova nya sorter till våren.

  SvaraRadera
 3. jag får ha lite tipps på sorter + recept

  SvaraRadera